Hier denk je best aan als je je ramen renoveert

Door je oude ramen te vervangen heb je automatisch ook impact op je energierekening en je comfort. De ingreep is dan ook vaak een prioriteit voor verbouwers. Hier zijn enkele tips van Bouwsite Livios om dit zo effectief mogelijk aan te pakken.

Nieuwe vensters hebben naast een gezondere energierekening en beter comfort nog enkele andere voordelen. Zo krijgt je hele huis een nieuwe look-and-feel die een groot verschil kan maken. Daarnaast beschermen ze je in de meeste gevallen beter tegen inbraak.

Rendement

Als de ramen van je woning met enkel glas hebben, vervang je die best door hoogrendementsbeglazing. Let wel op dat de je vensterprofielen dit toelaten. Bij pvc en aluminium is dat niet zo moeilijk, maar bij hout moet je vooraf nagaan of het raam stevig genoeg is om het gewicht van het glas te dragen.

Je kan ook altijd een voorzetraam plaatsen. Langs de binnen- of de buitenzijde van het bestaande raam komt dan een extra laag glas. Dat kan door het vast te schroeven of kleven. Opgelet, want er kunnen bij deze methode wel stof- en/of condensatieproblemen ontstaan.

Isolatiewaarde

Met hoogrendementsbeglazing haal je al een flinke isolatiewaarde van rond de 1,0 W/m²K. Het kan natuurlijk nog beter, met driedubbele beglazing. Maar niet alleen de beglazing is belangrijk, maar ook de isolatiewaard van het raamprofiel speelt een grote rol in de kwaliteit van je venster. Het profiel heeft vrijwel altijd een slechtere waarde dan de beglazing, waardoor je zinloze kosten doet. Als je nieuwe ramen en deuren in bestaande openingen plaatst, let er dan op om met waterkeringen te werken. Zo voorkom je dat er zich vocht opstapelt in de spouw.

Niet noodzakelijk

Als krassen je ramen ontsieren, is het niet altijd noodzakelijk om de beglazing te vervangen. Er zijn bedrijven die met behulp van een polijstmachine de krassen kunnen wegwerken, waardoor het er zo goed als nieuw uitziet. Ook wanneer je na enkele jaren de akoestische of thermische isolatie, de inbraakwerendheid of andere eigenschappen van je glas wil herstellen, moet je niet altijd de beglazing vervangen.

Glasfolie

Met behulp van onder andere glasfolies, is vandaag veel mogelijk. Dat is een flinterdunne folie die je op ramen kan plaatsen en voor een hoge warmtewering, inkijkwering of UV-wering zorgt. Er bestaan diverse soorten glasfolie voor diverse doeleinden.

Ramen en deuren

Meer weten over deuren en ramen? Om u optimaal te kunnen helpen is het uiterst aangeraden om op voorhand een afspraak te maken met onze vertegenwoordigers. Zo kunnen we ongestoord de tijd nemen om al uw vragen te beantwoorden en u correct te adviseren Contacteer ons vrijblijvend via onze contactpagina hier op de website.